Genç Klavye Savaşçıları
Z kuşağı dedikleri şimdiki gençler; defter kalem yerine, daha çok ekran klavye kullandılar. Bu yüzden el yazısı konusunda fazla kabiliyetli değiller. Zaten klavye ile yazdıkları yazılar da anlaşılır cinsten değil. Bunların bir çoğu kara tahtayı ve tebeşiri de bilmez, akıllı tahtalarda ders gördüler. Tüm bu imkanları bizim nesil hazırladı onlara, çocuklar daha iyi eğitim görsünler diye. Ebeveynler de çocuklarının eğitimine destek olsun diye bilgisayar aldılar, internet abonesi oldular.
Çocukların bir kısmı bu imkanları iyi değerlendirseler de büyük bir kısmı bilgisayar oyunlarına daldılar. Ekran başında futbol topuna ayağı değmeden, futbol maçları yapıyorlar. Koca bir takımı mause marifetiyle oynatıp, bir maçta onlarca gol atıyorlar. Yumruk atmasını bilmeyen çelimsiz çocuklar, dövüş sporlarında uzman kesildiler. Usta dövüşçüleri evire çevire dövüyorlar. Tek bir tuşla rakiplerini tuş ediyorlar. Her birisi motor sporları konusunda usta sürücü. Hemen her yarışı birinci tamamlıyorlar. Her defasında hedefi 12 den vuracak kadar keskin nişancı olmuşlar. Bunların her birisi marifetmiş görünse de neredeyse vakitlerinin tamamını, bilgisayar başında öldürüyorlar.
Savaşı heyecandan ibaret bir eğlence olarak görüyorlar
Daha kötüsü, bu çocuklar her gün ateşli ve kesici silahlarla savaşıyorlar ekran başında. Her oyunda yüzlerce düşman öldürdüklerini sanıyor ve mutlu oluyorlar. Hayatında eline silah almamış bu çocuklar, savaşın bir heyecandan ibaret olduğunu düşünüyorlar. Çete oluşturma heveslisi oluyor bir çoğu. Anarşist duyguları depreşiyor çocukların. Şiddete karşı duyarsız hale geliyorlar. Sosyal yönleri zayıflıyor. Sanal bağımlılık, gerçek hayattan koparıyor çocukları. Hayattan zevk almıyorlar, depresyon ve anksiyete sorunları yaşayanlar çoğunlukta. Giderek yalnızlaşıyorlar, saldırgan olabiliyorlar.
Tehlikeli ve zararlı oyunlardan uzak tutmalıyız
Konunun bir başka boyutu ise bazı oyun üreticilerinin, çocukların ruh sağlığını bozmaya yönelik yazılımlar geliştirdiğidir. Bu oyunlar yüzünden, intihar edenler bile oluyor. Oysa biz bu bilgisayarları, çocuklarımız aradığı bilgiye kolayca ulaşsınlar diye almıştık. Bir çoğumuz bu oyunlar ve zararları hakkında bilgi sahibi değildik. Gelinen noktada, çocuklarımızın içine düştüğü durumu hiç birimiz tahmin edemezdik. Pahalıya mal olsa da artık hepimiz tehlikenin farkındayız.
Planlı oynanan zeka ve beceri geliştirici oyunlar da var
Bir başka konu ise profesyonel oyuncuların, düzenlenen profesyonel organizasyonlar ile oynadıkları oyunlarla, çoluk çocuğun kontrolsüz ve bilinçsizce oynadığı oyunların birbiriyle karıştırılmasıdır. Profesyonel organizasyonlar tarafından düzenlenen yarışmalar, e-spor kapsamında yer alıyor. Bu oyunlar vakit öldürmek için değil, yetenek geliştirmek ve para kazanmak için oynanıyor.
Zaten bu oyunların tamımı zararlı demek de yanlış olur. Çocukların ruh sağlığını bozmak amacıyla üretilen oyunlar dışında, bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik oyunlar da var. Ancak saatlerce oynanan her oyun, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığı için zararlıdır. Programlı ve kontrollü bir şekilde çocuklarımıza bu oyunları oynamaları için izin vermeliyiz. Aksi takdirde kaybedecekleri zamandan, yaşamaları muhtemel fiziksel ve ruhsal sorunlardan biz sorumlu oluruz.