D VİTAMİNİNDEN YARARLANMANIN TAM SIRASI!
Saygıdeğer Spor Meydanı okurlarım, bu ayki yazımda, ne şike ‘den nede şike ile ilgili tahliyelerden bahsedeceğim. Bu konuları değerli yazar dostlarım, gerek yazılı gerekse görsel medyada yeterince, hatta fazlasıyla tartışıyor. Ve uzun süre de tartışacakları kesin. Biz bu tartışmalara bir ara verip, havanda su yerine vitamin dövmenin (!) daha yararlı olacağı düşüncesi ile, bu ramazan ayında bizleri ateşi ile kasıp kavuran Güneşten nasıl yararlanabiliriz ona bakalım. Ne dersiniz?
Biliyoruz ki; D vitamini; yağda eriyen bir vitamindir. Emilimi için yağ ve safraya ihtiyaç vardır. Balık yağı ve güneş ışığında bulunan D vitamini eksikliğinde raşitizm ortaya çıkmaktadır.. Raşitizmde kemik ve dişlerde bozukluk ve eğrilik görülür. Dişler geç çıkar. Kafa kemikleri yumuşamakta ve eğrilmektedir. Eklemlerde şişkinlik ortaya çıkmaktadır.
D Vitamininin vücuttaki işlevleri:
D Vitamininin en önemli işlevi kalsiyum metabolizmasını denetlemek ve düzenlemektir. Bilindiği gibi kemikler kalsiyum deposudur. Kalsiyumun kemiklere taşınmasına ve yerleşmesine, aynı zamanda da fosfor metabolizması na da yardımcı olmaktadır.
D Vitamini Yetersizliği sonucu:
Güneş ışığını doğrudan alamayan bireylerde, hızlı büyüyen çocuklarda, az güneş alan ülkelerde D vitamini eksikliği görülür. D vitamini yetersizliğinin yaygın olarak görülme nedeni doğal yiyeceklerde yeterince bulunmamasına bağlıdır. Eksikliğinde çocukluk çağı raşitizmi (rikets) görülür. Bu hastalıktan korunma için güneş ışınlarından yararlanmak gerekir. Pencere camları ve kapalı giysiler güneş ışınlarını engeller. Güneş ışınları dik gelmeli, hergün15-30 dakika süre ile güneşlenme düzenli olarak yapılmalıdır. Derinin ince ya da kalın olması ve rengi önemlidir. Açık tenliler güneş ışığından daha zor D vitamini oluştururlar. Osteomalasia erişkin dönemde görülen bir kemik hastalığıdır. Kemikler yumuşak, kalsiyum ve fosfor oranı düşüktür. Sık doğum yapan, yetersiz ve dengesiz beslenen, güneşten yararlanamayan kadınlarda görülen bir hastalıktır.
Vitamin D suda erimediği için fazlası idrarla atılamaz ve bu nedenle ihtiyaçtan fazlası ve gelişigüzel alınması sakıncalıdır.
D Vitamininin Fazla alınması sonucu:
Fazla alınması durumunda, eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal kireçlenmeye neden olur. Yine çocuklarda fazla ve gelişigüzel kullanıldığında büyümede duraksama, kusma, böbreklerde taş oluşumu gözlenir.
D Vitamininden Yararlanma:
Biliyoruz ki; D vitamini etkisi gösteren on kadar farklı bileşik bilinmektedir. D vitaminlerine “kalsiferoller” de denilmektedir.. En önemli olanları D2 ve D3 vitaminleridir. D2 vitamini en çok mantar ve mayalarda bulunmaktadır. D3 vitamini ise balıkların karaciğer yağlarında ve az olarak yumurta sarısı, süt ve tereyağında yer almaktadır. D vitaminleri kalsiyum ve fosfat iyonlarının bağırsaklardan emilmesini hızlandırır ve bu suretle kemiklerin kalsifikasyonuna yardım ederler.
İnsanlar D3 vitamininin ön maddesi olan 7-dehiro kolesterolü organizmalarında sentezleyebilirler. Daha sonra bu madde cilt yüzeyinde ultraviyole ışınlarının etkisi ile D3 vitaminine (kolekalsiferol) dönüşmektedir. İşte bu önemli fırsatı kaçırmamak ve D Vitaminin nimetlerinden yararlanabilmek için Güneş ile, pek samimi olmamak (!) kaydıyla azami yararlanmalıyız. Aksi takdirde kaş yapalım derken göz çıkarabilir, yani güneş çarpması- na maruz kalabiliriz.
Tüm bu bilgilerin ışığı altında, saygıdeğer okurlarıma, sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum.