G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,1909
EURO 36,7120
ALTIN 2.967,91
BIST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 11°C

Cumhuriyetimizin 100. Yılı’na Yakışır Önemli Bir Sergi daha Sasav’da Sanatseverlerle Buluştu

Cumhuriyetimizin 100. Yılı’na Yakışır Önemli Bir Sergi daha Sasav’da Sanatseverlerle Buluştu

Resimden- müziğe, heykelden- fotoğrafa, danstan- halkoyununa, yazarlıktan- çizerliğe kadar her alanda sanat ve kültür faaliyetlerinde hem ustalara saygıyı hem de genç yeteneklere fırsat eşitliğini ilke edinmiş olan SASAV, Cumhuriyetimizin 100. Yılında önemli bir sergiye daha ev sahipliği yaptı. 

Kültür Bakanlığı ve Halkbank’ın “10 yılda 1000 usta projesi” ile unutulmaya yüz tutmuş 7 sanattan biri olan Kazaziye sanatını İstanbul’da ilk uygulayanlar arasında yer alan Kuyumculuk Öğretmeni Sanatçı Handan Özgenç ve arkadaşlarının yorumları ve çalışmalarından oluşan yüz eser ve onlarca hediyelik üründen oluşan serginin açılışına yoğun bir ilgi vardı.

IMG 6733 scaled

Açılış konuşmasını Sasav Yönetim Kurulu Başk. Ahmet Baykan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Basri Erdem ve Doç. Vural Yıldırm ile birlikte sergiyi düzenleyen Kuyumculuk Öğretmeni Handan Özgenç’in yaptığı sergide Kadim El Sanatlarımızdan Kazaziye ve Telkâri sanatının eşsiz örnekleri sergilendi.

Sasav Yön. Kurulu Başkanı Ahmet Baykan konuşmasında; Sasav’ın açtığı ve ev sahipliği yaptığı sergilerle gerek İstanbul gerekse de ülke genelinde hatırı sayılır bir sasygınlığa eriştiğinden bahsederek bunun arkasında yatan unsurun Sasav’ın misyonu olduğunu belirtti. Bu misyonun da ‘’hem ustalara saygı hem de genç yeteneklere fırsat eşitliği’’ olduğunu belirtti.

Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Basri Erdem de konuşmasında; el sanatlarımızın geçmişte ülkemizde yeterince önemsenmediğini ancak günümüzde gerek üniversiteler gerekse orta öğretimde açılan bölümler ile bu alanda epey ilerleme sağlandığını belirtti. Önemli̇ bir konunun da bu sanatlarımızın aslının korunarak uygulamaların yapılması gerektiğini özellikle belirtti.

Doç. Vural Yıldırım ise yaptığı konuşmada kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın sanata ve el sanatlarına daha çok önem verdiklerini ve onların bu alanda daha çok eğitilmeleri gerektiğini, en iyi onların yapacağını belirtti. 

IMG 6741 scaled

Kuyumculuk Öğretmeni Handan Özgenç ise konuşmasında Unutulmaya yüz tutmuş Kazaziye ve Telkâri sanatının özelliklerinden ve tarihçesinden bahsederek daha de önce ülkemizin çeşitli kentlerinde ve müzelerinde açtıkları bu tür sergileri devam ettireceklerini belirterek bu alana dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından birlikte Sergiyi gezen sanatseverler ve misafirler eserler hakkında sanatçılardan bilgiler alarak eğitimini nasıl alabileceklerine dair sorular da sordular.

IMG 6795

21 Aralık Perşembe gününe kadar açık olan sergi Sasav Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı Sergi Salonunda her gün 10: 00 ile 18:00 arası gezilebilir. Dileyen misafirler hediyelik ürünlerden de satın alabilirler. 

1000 ayar kazaziye gumus bileklik unisex kc7103177 1 4d8db862a6044c99acd64498644c1398

Eserleri ile Katılan Sanatçılar: 

Handan Özgenç, Selma Uçan, Sevinç Altay, Okşan Akyüz, Yeşim Balcı, Ayşe Gedik, Hülya Yıldırım Eren, Münevver Gündoğdu, Nilüfer Yurt, Samet Demir, Şenay Gürbüz, Melek Uğur, Nedret Karataş, Didem Erhun 

IMG 6803

KAZAZİYE: Kadim sanatlardan bir olan Kazaziye sanatı ülkemizde ağırlıklı olarak Trabzon bölgesinde yapılmaktadır. Geçmişte, şehzadelerin kaftanlarında kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu devrinde, Kafkas ustalar tarafından saraya taşınmış olduğu bilinmektedir. 2009 yılında unutulmaya yüz tutmuş sanat olarak Kültür Bakanlığı’nın 10 yılda 1000 Usta projesinde yer alıp canlandırılmıştır.  

IMG 6831

24 ayar altın veya bin ayar gümüş telin 0,08 mikron ipek ip üzerine çıkrıkta sarılması ile elde edilir.

TELKARİ: İnce gümüş tellerin bükülmesi ile iç iç dolgu telinin hazırlanması ve dış çatı teli ile motifler oluşturularak çalışılan tel işleme sanatıdır. Özellikle Mardin ve Midyat, Telkari  sanatının doğup büyüdüğü yer olarak kendinden söz ettirmiştir. Trabzon ve Beypazarı’nda Telkari sanatı yapılmaktadır. 1000 ayar gümüş dolgu teli ve çatı teli ile yapılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.