G-TQCBD7NNX5
DOLAR 34,4816
EURO 36,1833
ALTIN 2.960,39
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Bir Çift Söz

Bir Çift Söz

Futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen‘in TRT ekranlarında “Ben hiçbir parayı küçümsemem. Bugün asgari ücretle çalışan milyonlarca insan var. 8 bin liraya çalışan insanlar var” şeklindeki sözleri, sosyal medyada geniş yankı buldu. Yoruma muhtaç bu sözler, takipçilerinden çok sayıda eleştiri aldı. Bazı takipçiler, Rıdvan’ın asgari ücreti sekiz bin lira zannettiğini söylediler. İpe sapa gelmez bir çok yorum yapıldı, bu sözler için.

ridvan dilmen

Rıdvan Dilmen

Rıdvan, takipçilerden gelen tepkiler üzerine kendini ve sarf ettiği sözlerini savunsa da konuşma metnindeki cümlelerde boşluklar ve eksiklikler vardı. Takipçiler de bu boşlukları doldurmuşlardı. Sekiz bin lira ücreti, alt yapılarda çalışan teknik adamlar için kullandım dedi daha sonra. Öyle olsa bile paragraftaki boşluklar çoktan doldurulmuştu, fırsatçılar tarafından.

Rıdvan ülkemizin en saygın spor adamlarından birisidir. Futbol bilgi ve tecrübesi başkalarıyla kıyaslanamaz ve hiçbir şekilde tartışılmaz. Ancak yorumculuk çok farklı bir konu. Canlı yayında hazırlıksız olarak konuşuyorsunuz. Bazen soru yağmuruna tutuluyorsunuz. Her zaman isabetli yorum yapma şansınız olmuyor. Söylemek istediklerinizi tam olarak ifade edemediğiniz zamanlar oluyor. Anlatmak istediklerinizi yalın bir dille, açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeniz gerekir. Kurduğunuz cümleler arasında kopukluk ve boşluklar olduğu zaman, sözleriniz çarpıtılmaya ve istismar edilmeye açık hale geliyor. Bu tür eksik cümle ve eksik ifadeler, iki kişi arasındaki iletişimi bile kavgaya dönüştürebilir. Hani derler ya söz, yaydan çıkmış ok gibidir. Oktan daha tehlikelidir aslında, ok hedefi bulmayabilir. Ama kimseyi hedef almasanız da sözleriniz birilerini yaralayabilir. Dikkat etmezseniz, ağzınızdan çıkan bir sözle çoğu kez kendinizi vurursunuz. Mahcup olur ya da zor durumda kalırsınız.

Bir de çam devirme deyimi var. Bazen iltifat edeyim derken, muhatabımızı kızdıracak veya üzecek şekilde konuşuruz. Yeni transfer için yapılan imza töreninde, Kulüp Başkanı: “TFF’nin getirdiği yabancı kuralının avantajını yaşadığının farkında mısın” diyor. Kameralar ve gazetecilerin önünde. Yabancı kuralı olmasa transfer etmeyecek miydiniz, bu sporcuyu. Çocuğun bir yıllık moral ve motivasyonunu bitirir bu sözler. Sezonu kapatır belki de, çünkü daha işin başında kalbi kırıldı.

Bıçak yarası iyileşir de dil yarası kolay kolay iyileşmezmiş derler.

Hz. Ali; “Söz ağızdan çıkana kadar o senin esirin, ağızdan çıktıktan sonra sen onun esirisindir.” demiş. Her şey ağızdan çıkan bir çift söze bakıyor. Bir sözle savaş da çıkabilir, kin nefret ya da aşk yaşanabilir. Seçim sizin.

Son cümle; Yunus ne güzel demiş:

“Söz ola kese savaşı, söz ola bitire başı.
Söz ola ağulu aşı, yağ ile bal ede bir söz”.

Sağlık ve huzurla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.