DOLAR 32,5093
EURO 34,8669
ALTIN 2.484,84
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Fanatizm Bağnazlıktır

Fanatik kelimesi sözlükte bir öğretiye, bir dine, bir kimseye, bir şeye çok aşırı ölçüde coşku ve tutkuyla bağlı olan, bağnaz kimse olarak açıklanıyor. Coşku ve tutku değil insanı fanatik yapan, bağnazlıktır…

Çünkü bağnaz insan hoşgörüsüzdür. Kendi saplantıları daima doğru, başkalarının doğruları ona göre her zaman yanlıştır. Oysa ki, tutku ve coşku başarının anahtarı, motivasyonun gaz pedalıdır.

Taraftar, maddi ve manevi olarak her zaman takımının yanında olan kimsedir. Fanatik de taraftardır ama faydadan çok zarar verir tuttuğu takıma. Tahammülsüzdür, ağzı bozuktur, saldırgandır bu gibiler. Takım para cezası alır, sahası kapatılır, imajı ve saygınlığı zarar görür fanatiklerin tribündeki taşkınlıkları yüzünden. Bazen takım müsabakalardan men cezası alır, bazen de koca bir ülke nasibini alır bu cezadan. 1985 yılı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası final maçı öncesinde çıkan olaylarda, Liverpool ve Juventus taraftarları arasında yaşanan arbede sebebiyle çöken duvarın altında kalan 38 İtalyan ve 1 Belçikalı seyirci ölmüştü. Olayları başlatan İngiliz holiganlar yüzünden, İngiliz takımları uzunca bir süre Avrupa Kupalarından men edilmişti.

Ülkemizde de futbol fanatizmi, geçmişte terör olaylarını aratmayan görüntülere sahne olmuştur. 2. Ligde mücadele eden Kayserispor ve Sivasspor taraftarları arasında 1967 yılında çıkan kavgada 43 kişi hayatını kaybetmiştir. Kırıkkalespor ve Tarsus İdman Yurdu taraftarları arasında 1969 yılında çıkan kavgada 4 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştır. Son yıllarda ülkemizde sporda şiddeti önlemek amacıyla, maç öncesi ve sonrası stad içinde ve dışında daha sıkı tedbirler alınmaya başlanmıştır. Şiddet konusunda caydırıcı hükümleri bulunan, 6222 sayılı sporda şiddeti önleme kanunu yürürlüğe konulmuştur.

Cristiano Ronaldo 2017 yılında bir Türk gazeteciyle yaptığı röportajda, Türklerin dünyanın en fanatik taraftarı olduğunu söylemişti. Ronaldo’nun bu tespiti yaparken, Türklerin futbola olan çoşku ve tutkularını ima ettiğini düşünüyorum. Ya da Türk seyircilerin tribünden veya sosyal medyadan kendisine gösterdikleri ilgiyi, bu şekilde değerlendirmiş olabilir. Ancak merkezi ABD’de bulunan sosyal medya araştırma platformu San Baas Media’nın, 23 Mart 2020’de başlattığı dünyanın en fanatik taraftarı oylamasında iki Türk takımı finale kaldı. Mayıs ayında sonuçlanan oylamada Corinthians, Boca Juniors, Juventus takımlarının taraftarlarını geride bırakan Trabzonspor birinci, Beşiktaş ikinci oldu. Oylama dünya genelinde 64 takımın taraftarları arasında yapılmıştı. Oylamaya katılan Fenerbahçe ve Galatasaray, yarı finalde elendiler.

Sosyal medya üzerinden yapılan bu oylamayı, Türk taraftarlarının tutkusu kazanmıştır. Bu başarıyı fanatizm olarak nitelemek yanlıştır. Ünlü teknik adam Alex Ferguson, futbol istatistiklerini mini eteğe benzetir. Bu istatistiklerin birçok şeyi gösterdiğini, ancak asıl merak edileni göstermediğini söyler. Bu oylama da biraz öyle olmuş gibi.

Fanatizmi ortadan kaldırmanın yolu bağnazlıkla mücadeledir. Bağnazlık ve bağnazlarla olan mücadelemiz yalnız sporda değil, her alanda olmalıdır. Tutku ve coşkuya ise her alanda, her zamankinden fazla ihtiyacımız var.

Tutku ve coşkunuzun eksik olmadığı sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.