DOLAR 32,5160
EURO 34,8278
ALTIN 2.425,61
BIST 9.705,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Çarçur Edilen Paralar

Çarçur Edilen Paralar

Ülkemizdeki futbol kulüplerinin borç yükü giderek artıyor. Bu yılın Ağustos ayında yapılan araştırmaya göre yalnız dört büyük kulübün borcu, 17 milyar lirayı aşmış durumda. Hiçbir kulübün gelirleri, giderlerini karşılamaya yetmiyor. Bu yüzden sürekli borçlanarak, her geçen gün borç yüklerini artırıyorlar. Bu borçların büyük bir kısmı da bankalardan alınan faizli krediler. Ödenmeyen veya ertelenen her kredi taksiti, kulübün mali tablosunu daha fazla bozuyor. Futbol kulüplerinin ödemeyi ihmal ettiği ve sürekli artan bir başka borç kalemi de vergi borçları. Ancak vergi borçlarını fazlaca ciddiye almadıklarını düşünüyorum. Çünkü Maliye Bakanlığı’nın vergi affı, vergi barışı gibi uygulamalarıyla her seferinde bu borçlarının çok büyük bir kısmı affa uğruyor. 

Osman Duman

Futbol kulüpleri artan para ve kaynak ihtiyaçları için sürekli yeni arayışlar içindeler. Makbuz karşılığı bağış toplama dönemi çok gerilerde kaldı. Bazı kulüpler hala dernek statüsünde bulunsa da bir çoğu şirketleşerek, ticari faaliyetlere başladı. Kendilerine ait televizyon kanalları ve internet siteleri aracılığı ile e-ticaret yapıyorlar. Hatırı sayılır miktarlarda reklam geliri elde ediyorlar. Sponsor firma katkıları milyonlarla ifade ediliyor. Hemen her kulübün kendi ürünlerini satan mağazaları var. Kendi logo ve isimlerini taşıyan banka kredi kartı ve gsm aboneliklerinden komisyon alıyorlar. Dört büyük kulübün hisse senetleri borsada işlem görüyor. Süper Lig, Avrupa’nın en fazla seyirci sayısını elinde bulunduruyor. Stad gişeleri para basıyor demek yanlış olmaz. Gerçekten para basmaya da başladılar, artık kripto para üretiyorlar. Kripto paralar sayesinde milyonlarca dolar kazanan kulüpler var. 

Bu kadar çeşitli gelir kaynağına rağmen kulüplerimiz hala borç batağında. Avrupa liglerindeki başarı durumları da gözönüne alındığında, kulüplerimizin hem sportif hem de finansal açıdan iyi yönetilmediği görülüyor. Avrupa kulüplerinin bir çoğu her yıl milyonlarca dolar kar açıklarken, bizimkiler televizyon kanallarında dilenci durumuna düşüyorlar. 

Hiçbir sportif başarısı bulunmayan kulüp yönetimleri, tribünlerin istifa çağrılarını duymazdan geliyorlar. Bir iki maç kaybedince tazminatını vererek teknik direktörü kovuyorlar. Milyonlarca dolar harcayarak, takımın orasına burasına takviye yapıyorlar. Böylelikle kulübün olmayan paralarını çarçur ediyor, borç yükünü artıyorlar. 

Taraftarlar kulübün her türlü başarısının, öncelikle yönetime bağlı olduğunu biliyorlar. Kulüp kasasının dolması veya boşalması, çoğu kez yönetimin becerisi veya beceriksizliği sayesinde oluyor. Aynı şekilde sportif başarı veya başarısızlık, büyük ölçüde yönetimin yaptığı transfere bağlı. Tribünler “yönetim istifa” diye bağırıyorsa işler yolunda gitmiyordur ve birilerinin gitmesi gerekiyordur.

Sağlık ve huzurla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.