DOLAR 32,3205
EURO 35,0717
ALTIN 2.280,74
BIST 9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

2018 Türkiye Fair Play Ödülleri sahiplerini buldu  

2018 Türkiye Fair Play Ödülleri sahiplerini buldu   
21.09.2019
A+
A-

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından verilen 2018 Türkiye Fair Play Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi

Fair Play ruhunu yansıtan davranış ve projeleriyle 15 kişi ve kuruluşun ödüllendirildiği Türkiye Fair Play Ödülleri Töreni, Olimpiyatevi’nde çok sayıda davetlinin katılımıyla bu yıl 37. kez düzenlendi.

Tören, günün sunuculuğunu üstlenen spor spikeri Barbaros Talı’nın açılış konuşmasını yapmak üzere Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Asbaşkanı ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’i kürsüye davet etmesi ile başladı.

Uğur Erdener konuşmasında: “Sporu iyi insan, doğru insan temelinde yapmak, rakibe saygı göstermek ve izleyenlere kurallara uygun, saygı çerçevesinde bir yarışma izletebilmek Fair Play’i en iyi şekilde ifade ediyor. Türkiye Fair Play Ödülleri ile de sporu iyi, doğru ve güzel yapan, bu değerleri adeta bir yaşam felsefesi haline getiren kişileri ödüllendirmeyi, onları topluma örnek göstermeyi hedefliyoruz. Her yıl ödüle aday kişi ve kuruluşları tüm ayrıntılarıyla inceleyen Komisyonumuzun değerli üyelerine teşekkür ediyor, bu yılın ödül kazanan siz değerli konuklarımızı gönülden kutluyorum” dedi.

Uğur Erdener’in konuşmasının ardından kürsüye davet edilen TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “TMOK Fair Play Komisyonu olarak amacımız Türkiye’nin hemen her bölgesinde Fair Play düşüncesini yaymak ve yüceltmek, aynı zamanda 37 yıldır düzenlediğimiz Türkiye Fair Play Ödülleri ile de Fair Play değerlerini benimseyen kişileri ödüllendirmek, onları bir rol model olarak sunabilmektir. Bu vesileyle ödül alan tüm değerli katılımcıları kutluyorum ve bu törenin 37 yıldır düzenlenmesinde emeği olan Komisyonumuz, ekip arkadaşlarımız ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”

Törende ödül kazananlara ödüllerini IOC Asbaşkanı ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, TMOK Yönetim Kurulu Üyeleri ve TMOK Fair Play Komisyonu Üyeleri takdim ettiler.

Ödül takdimlerinin ardından Tören sona erdi.

2018 Türkiye Fair Play Ödülleri Kazananları

Sportif Fair Play

Tanıtım Dalı

BÜYÜK ÖDÜL

KIZLAR SAHADA ORGANİZASYONU

Türkiye’nin ilk ve tek özel Kadınlar Futbol Turnuvası olan Kızlar Sahada, 2013 yılından bu yana, kadınlara ve kız çocuklarına ‘’Yapamazsın!’’ denilerek kodlanan toplumsal cinsiyet yargılarını kırmak için futbolu araç olarak kullanıyor. Goller cinsiyetçi sisteme atılıyor. Turnuvalarda fair-play, dostluk, nezaket, adalet ve paylaşım ruhu her şeyin önünde tutuluyor. Düzenledikleri etkinliklerden elde edilen gelirle Türkiye’nin farklı noktalarında çocuklar için ücretsiz futbol okulları oluşturuluyor.

ŞEREF DİPLOMASI

Dr. Hüseyin GÜMÜŞ – Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi

Fair Play kavramını tanıtmak amaçlı “Okulumun Neşesiyim, Fair Play Elçisiyim” projesini hazırlaması, konu ile ilgili çok sayıda köşe yazıları yazması, akademik çalışmalarda bulunması, bilimsel makale ve bildiriler yayınlaması, beş binin üzerinde öğrenciye Fair Playi anlatması.

Ümit SARIKAYA – Polis Memuru

  • Sağlıklı çocuklar, sağlıklı yarınlar için Capoeira Sporunun Kahramanmaraş’ta kötü alışkanlıklar ve suçların önlenmesine yönelik olarak çocuklara öğretilmesi,
  • Sporda şiddet ve saldırganlığın önüne geçebilmek, fair play felsefesinin benimsenmesi, sevgi, saygı ve hoşgörüyü ön plana çıkarmak amaçlı Sporcu Duası isimli video çalışması,
  • Sosyal Sorumluluk kapsamında engellilere, yaşlılara Down Sendromlulara Capoeira gösterisi yaparak toplumda fair play

KUTLAMA MEKTUBU

Ahmet UYSAL – İş İnsanı / Mühendis

Kuzey Kutbu Maratonuna katılan ilk Türk Sporcu/TEGV yararına katıldığı bu koşu sayesinde Siirt’in Pervari Köyü’ndeki çocuklar için 181.000 TL bağış topladı. Yine TEGV adına 2018 Nisan’da Artvin-Muğla arası 1645 km koşu yaparak 5.500 çocuğa eğitim desteği sağladı ve fair play ruhu konusunda farkındalık yarattı.

Hüseyin BUĞA – Beden Eğitimi Öğretmeni

2014 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra atanamadı. 5 yıldır Şırnak’ta çocuklara sporla ulaşabilme uğraşı veriyor. Memleketini sokak sokak, ev ev dolaşıp ailelere ve çocuklara ulaştı, Şırnaklı çocukların tenis oynayabilmeleri için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nden destek aldı, sponsor buldu, Şırnak Tenis Spor Kulübü kuruldu, Şırnak Tenis Kortu açıldı. Yetiştirdiği sporcuların hep fair play ruhu içinde turnuvalara katılmalarını önceledi.

Doç. Dr. Recep CENGİZ – Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi

Fair Play ile ilgili yaptığı çok sayıda akademik çalışmalar, köşe yazıları, Fair Play kavramının ve ruhunun yaygınlaştırılması için gösterdiği çabalar nedeniyle.

Sportif Fair Play

Davranış Dalı

BÜYÜK ÖDÜL

YILDIRIMBOSNA SPOR KULÜBÜ

30 Aralık 2018 Pazar günü oynanan Yıldırımbosna- Küçükköyspor maçı öncesinde çıkan olaylarda 17 yaşındaki Küçükköyspor taraftarı hayatını kaybetti. Maç sonrasında Yıldırımbosna kulübü yaptığı açıklama ile sportif başarılardan önce ahlaklı nesiller ve bireyler yetiştirmeyi hedef edindikleri, her zaman Fair-Play ilkeleri doğrultusunda mücadele ettiklerini söyleyerek bir üst lige çıkmaya en büyük aday olan kulübü ligden çekme kararı aldı.

ŞEREF DİPLOMASI

Yasemin ADAR – Milli Güreşçi

Budapeşte’de düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’nda 2. olan YASEMİN ADAR, 76kg yarı finalinde rakibi Macar Zsanett NEMETH’in dizinden sakatlanmasının ardından rakibin sakat dizine hiç hamle yapmayarak ona zarar vermekten kaçındı. Adar bu davranışı ile Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) Dünya Fair Play Özel Diploması’na layık görüldü.

KUTLAMA MEKTUBU

KONYA BASKETBOL İL TEMSİLCİLİĞİ

U10 ve U11 takımlarının velilerine yönelik “Anneciğim, babacığım, arkadaşlarımı da alkışla… rakibim bile olsa!” kampanyaları nedeniyle.

Erdem YAĞIZ ve Sevtun DOĞAR DALDABAN – Darüşşafaka Kız Futbol Takımının Teknik Heyeti

Konya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na katılan Darüşşafaka Kız Futbol Takımı, sahaya eksik evraktan dolayı on kişi çıkmak zorunda kalan rakibi Ankara Sincan İMKB Lisesi ile eşit şartlarda mücadele etmek için, onlarla aynı sayıda sporcuyla sahaya çıktı.

Sportif Fair Play

Kariyer Dalı

BÜYÜK ÖDÜL

Yılmaz TOKATLI – TÜRFAD Eski Başkanı

Hayatı boyunca görev aldığı tüm resmi kuruluş ve mensubu olduğu sivil toplum kuruluşları bünyesinde Fair Play olgusunun tanıtımı ve yaygınlaştırılması konusundaki olağanüstü gayretleri nedeniyle.

ŞEREF DİPLOMASI

Mehmet SAMSA – Bisiklet Federasyonu Mardin İl Temsilcisi

Başta terör kaynaklı olumsuz algı, bölge halkındaki moralsizliği gidermek için bir iş insanı olarak üslenmiş olduğu Türkiye Bisiklet Federasyon Mardin İl Temsilciliği görevi ile başlattığı bisiklet hamlesi sayesinde Mardin bisiklet sporu alanında bir cazibe merkezi oldu. Organizasyonlar, tesisleşme, kulüpleşme ve sosyal etkinliklere maddi manevi destek verdi, ilgili kurumlarla iş birliği yaparak bisiklet sporunu il genelinde yaygınlaştırdı. Bütün bunları yaparken katılımcıların fair-play ilkelerini benimsemeleri amaçlı eğitimler verdi.

Draşhan ARDA – FIFA Hakemi

Türkiye’de kadınların futbol oynamadığı 50 yıl öncesinde dünyanın ilk kadın futbol hakemi olması… FIFA, Drahşan Arda’nın dünyadaki ilk kadın hakem olduğunu tescilledi. 1967-68 sezonunda hakemlik kursunu tamamlayıp sertifikasını alan Drahşan Arda, 1968 yılında ilk kez maça çıktı. Almanya’da yaşamını sürdürdüğü için Bavyera bölgesinde hakemlik yaptı.

KUTLAMA MEKTUBU

Fehime ÖZKAN – Veteran Atlet

Bodrumlu Süper Babaanne, Türkiye rekoru kırdı. Türkiye Masterler salon atletizm şampiyonasına 79 yaş kategorisinde tek atlet olarak katılarak iki gün süren organizasyonda dört yarışmada 4 adet altın madalya kazanırken, iki de Türkiye rekoru kırdı.

TMOK Toplumsal Fair Play Ödülü

Eşe CİĞERCİ – Şehit Annesi

15 yıl önce şehit olan oğlu için devletin verdiği şehit tazminatı ve kendisine bağlanan şehit ailesi aylıklarına hiç dokunmayıp, biriktirdiği 250 bin TL’yi okul yapılması için Uşak Valiliği’ne bağışlayan ve “Cehalet ve terör belası ancak eğitimle sona erer” diyen 67 yaşındaki şehit annesi.

Nuri ŞAHİN – Milli Futbolcu (B. Dortmund)

O özellikle Türkiye’nin pek de alışık olmadığı bir futbolcu profiline sahip. Sahadaki yeteneği ve kariyer durakları zaten tartışılmaz. Önce Harvard’daki bir eğitim programından mezun oldu, sonra Afrika’ya gidip Etiyopya’da takım arkadaşı Neven Subotiç’in vakfıyla beraber temiz su için çalışmalara katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.